RHDHV Head Office

ClientDHV Group
CityAmersfoort
CountryThe Netherlands
Scope19,200 m2
Period2006 - 2011
ExpertiseArchitecture, Building Services

exterior

The RHDHV main office in Amersfoort was designed in the ‘70s by architect David Zuiderhoek. The main idea behind the design was that the building should effectively facilitatate the communication between the engineers working there within a green and healthy environment. The large open office spaces around the attractive and lush atrium  at the centre of the building, are still used today.

2012020234

It can be said that this office buidling is one of the most accomplished representations of structuralism found in Dutch architecture today. RHDHV’s renovation of the 40-year-old building has helped the company to once again shape its (sustainability) ambitions.

The building’s energy performance and possible CO2 reduction was analysed by a qualified multi-disciplinary design team. On the basis of effectiveness and cost, a number of improvements were integrated into the design.

2012011325

The facades are made entirely from glass and feature sun-regulated light protection, whereby more daylight enters the workplaces. Additionally, the building’s energy performance has been improved from EPA label G to EPA label A, meaning that the building has achieve “newly-built” status in terms of minimal energy use.

2012020206-8def

The characteristic open structure inside the building has been kept in tact. This is possible due to innovative use of fire compartmentalisation (fog screens). Finally, a decision was made to modify the immediate landscape around the building in order to improve the feeling of “working in the midst of nature”.

2011121733-34

Roel Brouwers MSc BNA

Senior Architect

T +31 88 348 42 69 | M +31 6 15 09 31 98 | E roel.brouwers@rhdhv.com